Frans Welmers

7 February 2021

6 min. leestijd

Import auto kopen of niet

In Nederland wordt het steeds drukker op de weg en zien we steeds vaker tweedehands geïmporteerde auto’s rijden. Hoe komt dat? Is een tweedehands import auto iets voor mij? Waar moet ik op letten? Is de geschiedenis te achterhalen? Importauto’s lijden nog altijd onder vooroordelen en misverstanden. In deze blog een aantal feiten.

1. Import tweedehands auto’s stijgt omdat aanbod in NL krimpt en vraag groeit.

Net als in andere markten is er een simpele verklaring voor het toenemende aantal geïmporteerde auto’s op de Nederlandse wegen. Er is een groeiende vraag naar tweedehandsauto’s in Nederland, maar het aanbod kan niet aan deze vraag voldoen. VWE stelt dat de reden hiervan is, dat de afgelopen jaren steeds minder mensen een nieuwe auto kochten. De financiële crisis zorgde ervoor dat mensen langer zijn blijven doorrijden in hun auto of overgingen tot aankoop van een occasion in plaats van een nieuwe auto.

Een andere reden is dat nieuwe auto’s steeds vaker zakelijk worden gekocht. Deze auto’s zijn over het algemeen groter, duurder en het betreft vaker een diesel, dan een benzineauto. Als deze ‘nieuwe’ zakelijke auto’s na afloop van het leasecontract op de markt komen, exporteren leasemaatschappijen deze auto’s naar het buitenland. Dit om bijvoorbeeld te kunnen profiteren van BPM teruggaaf of prijsverschillen. Deze geëxporteerde auto’s komen vervolgens op de Nederlandse markt.

Sommige van deze auto’s hebben weinig kilometers gereden en zijn dus heel interessant voor de autokoper die wil kopen op de occasionmarkt. Wanneer auto’s van een leasemaatschappij komen zijn ze over het algemeen volledig onderhouden en dus interessant voor de Nederlandse consument. Met name diesels met een lage kilometerstand zijn interessant omdat deze motoren veel minder snel slijten dan een benzinemotor. Verder springen zakelijke rijders vaak netter om met hun auto waardoor een import auto, prijstechnisch een hele goede aankoop kan zijn.

2. Duitsland grootste leverancier importauto's

1.000.000 tweedehands auto’s vonden in 2016 een nieuwe eigenaar. Omdat het binnenlandse aanbod niet aan deze vraag kon voldoen werd er een recordaantal occasions geïmporteerd, maar liefst 168.300 stuks. Nederland importeert met name uit buurlanden als Duitsland, Frankrijk en België. Van deze drie is Duitsland veruit de grootste leverancier van importauto’s. 62% van alle geïmporteerde auto’s komen van onze oosterburen. Rabobank weet zelfs te melden dat het in tweederde van de gevallen gaat om hatchbacks of SUV’s.

3. Import auto slechter dan Nederlandse auto?

‘Importauto’. Alleen het woord al, geeft sommige mensen een onbetrouwbaar gevoel. Maar laten we even bedenken dat wanneer je een Volkswagen Golf koopt, Volkswagen echt niet per afzetland een totaal andere auto maakt. Alle auto’s rollen van dezelfde productieband en voldoen aan dezelfde technische eisen.

De auto’s zijn dus identiek? Nee, het kan zijn dat een auto voor een specifiek land net even anders is uitgerust. Hierdoor heeft de uitvoering dan soms ook een andere benaming. Echter, in de basis is de auto identiek. Wel is het belangrijk om te weten hoe de auto er technisch aan toe is en of de volledige onderhoudshistorie bekend is. Is dat voor elkaar? Dan kan je er vanuit gaan dat het niet uitmaakt of je een Nederlandse of een import auto koopt.

Wij van Auto Siero staan niet graag voor verrassingen. We letten dan ook altijd bijzonder goed op de technische staat van de auto en of de volledige onderhoudshistorie aanwezig is voordat we een auto importeren. Hierdoor durven wij te zeggen dat de auto’s die we op onze website en in onze showroom hebben staan niet verschillen van Nederlandse auto’s. Sterker nog, door slim in te kopen kunnen we vaak fantastische auto’s aanbieden tegen zeer scherpe prijzen.

Overweeg je om zelf een import auto te kopen? We raden je dan aan om altijd goed te kijken naar de technische staat en naar de onderhoudshistorie. Doe dit ook altijd bij Nederlandse auto’s.

4. Goed om kritisch te zijn t.a.v. importauto

Bij velen bestaat de angst dat het bij importauto’s vaak gaat om auto’s met een schadeverleden of dat de teller is teruggedraaid. Een kritische houding ten aanzien van tweedehands import auto’s is alleen maar goed. Niet alleen bij de aankoop van een importauto is het verstandig om kritisch te zijn, ook bij Nederlandse auto’s is dit aan te raden. 

Als koper kan je bij de aankoop van een import auto soms niet ‘een, twee, drie’ zien wat het verleden van een bepaalde auto is. Gelukkig biedt het internet vaak uitkomst. Er zijn verschillende sites en tools – denk aan het RDW – die je meer informatie kunnen verschaffen over het het verleden van een bepaalde importauto op basis van bijvoorbeeld het kenteken.

Wil je bijvoorbeeld weten of de importauto een schadeauto betreft? Controleer dan de BPM op de site van het RDW. Koop je een importauto met een catalogusprijs van enkele tienduizenden euro’s? Maar betreft de BPM waarde slechts enkele honderden euro’s? Dan kan je er bijna blind op vertrouwen dat dit het geval is. Zie onderstaand voorbeeld.

Controleer BPM bij het RDW

Zelf controleren of importauto betrouwbaar is?

  • Check de catalogusprijs en het BPM bedrag op de site van het RDW;

  • Vraag een rapport aan op basis van het chassisnummer;

  • Laat een aankoopkeuring uitvoeren.

5. Prijzen auto's transparant door internet

Nog altijd zijn er sceptici die denken dat er zoveel import auto’s in Nederland rijden omdat de winsten daarop vele malen hoger zijn. Die vergeten vaak dat het importeren vanzelfsprekend ook kosten met zich meebrengt. De reden van de vele auto’s is echter puur een kwestie van vraag en aanbod. Hier zijn te weinig auto’s en daarom importeren we ze elders.

De scepsis bij de consument ligt vaak niet zozeer bij de auto maar bij de verkoper. Is de prijs wel goed? We raden u aan om altijd online prijzen te checken. Wat is de vraag in de markt. Wat wordt er geboden op auto’s. Een simpel onderzoekje kun je zelf al gauw doen op bijvoorbeeld Gaspedaal.

Alle occasions bekijken

Wij van Auto Siero zijn specialist in het importeren van jong gebruikte auto’s. Je kunt binnen onze eigen voorraad zoeken naar een geschikte auto of importeer zelf je auto via onze importmodule.

Zelf importeren